Fuskbyggare - så ser du igenom en fuskbyggare
01.05.2013 18:58Det finns dock några saker du som privatperson och tjänsteköpare kan göra för att skydda dig menar proffsen på Fuskbyggarna när de nyligen blev intervjuade i TV4:s Nyhetsmorgon.
1. Lita inte på trevliga hantverkare
Kanske låter det väl hårt, men tipset går alltså ut på att du inte enbart bör gå på att en byggare är socialt kompetent och trevlig. Ofta är fuskentreprenörerna duktiga på att manipulera och att prata men brister sedan i utförandet. Alltså; anlita inte en entreprenör enbart för att de har trevliga säljare.
2. Låna inte ut pengar till byggfirman
Att inte betala i förskott är en bra tumregel. Om du betalar i förskott för inköp av material eller något annat är du i praktiken en räntefri bank för byggföretaget eller hantverkaren, och det ska du inte behöva vara. En seriös byggare behöver inte snabba pengatillskott för att lösa sitt uppdrag. Betala när arbetet är klart och besiktigat, inte före.
Tycker byggaren att du ska betala i förskott bör varningsklockorna ringa, ifrågasätt varför de behöver pengarna på förhand. Läs mer om att anlita byggfirma.
3. Var ute i god tid
Både för din egen skull och för att hitta en seriös hantverkare bör du vara ute i så god tid som möjligt. Du själv får då mer tid att se över olika entreprenörers priser och förslag på det jobb du vill ha utfört och kunna hitta den som kommer med bäst anbud.
Det är också ett bra sätt att se varningsflaggor för potentiella fuskbyggare – du bör vara på din vakt om en byggfirma är tillgänglig med kort varsel för ett större jobb. Fråga i så fall varför de inte blivit uppbokade, och be om en lista på referenskunder. Vilket för oss till nästa punkt på listan.
4. Kontakta referenserna som byggaren ger
Enligt gänget bakom Fuskbyggare är det tyvärr vanligt att kunder nöjer sig med att bara se exempel på hantverkarens tidigare jobb och sedan struntar i att ringa upp dem. Detta motverkar lite syftet med att kolla upp referenserna, så var inte lat utan se till att faktiskt slå en signal till referenspersonerna. Fråga vad de tyckte om jobbet, om de är nöjda så här i efterhand och om det fanns något som fungerade mindre bra.
Berätta gärna om dina egna erfarenheter av både bra och dåliga hantverkare i kommentarsfältet under artikeln.
5. Tydlighet i tal och skrift

Martin Timell och resten av gänget bakom ”Fuskbyggarna” på TV4 kommer med viktiga råd om hur du undviker att råka ut för dåliga hantverkare.
Anlitar du utländsk arbetskraft måste du se till att ni kan kommunicera ordentligt. Antingen genom att ni båda behärskar engelska bra (i både tal och skrift, för avtalsskrivning och dialog löpande under arbetet), eller genom att en svensk arbetsledare sköter entreprenaden. Kommunikation är ett måste, se till att lösa eventuella språkbarriärer på förhand.
6. Låt den med rätt kompetens styra projektet
Du som äger projektet när du till exempel bygger om huset eller genomför andra renoveringar, markarbeten eller jobb på din tomt eller fastighet, är också ansvarig för det som sker. Därför måste du se till att alla regler följs och att arbetet går till som det ska. Du bör därför tydligt avtala om hur arbetet ska utföras och vad det framtida resultatet ska vara.
Du bör också använda en bygglots eller liknande om du inte själv har kolla på vilka kompetenser som krävs för de olika delarna av bygget. Detta är ytterligare en anledning till att se till att alltid kontakta flera entreprenörer innan du gör ditt val, då får du en bättre bild över vilka kompetenser de du anlitar måste sitta på.
———
Tillbaka