Möglande husfasader

21.04.2013 18:36

Möglande husfasader

Möglande husfasader är en av villaägarens värsta mardrömmar. Därför är det viktigt att välja rätt färg. Folksams test visar att det är skillnad på färg och färg!

Om man själv målar nytt eller målar om huset så handlar det om att avsätta minst en semestervecka. I värsta fall står man den veckan på en skranglig stege för att få jobbet gjort. Dessutom är det inte gratis. En enplansvilla på 150 kvadratmeter med 170 kvadratmeter fasad kostar cirka 4 000 kronor att ge en färgstrykning. Ska hela huset målas för första gången kostar det runt 15 000 kronor*. Då får panelen grundolja, grundfärg och två lager toppfärg. Dessutom kan man bli tvungen att hyra byggnadsställning. En fyra meter hög rullställning kostar runt 150 kronor i dygnshyra. Och anlitar man en målarfirma talar vi om helt andra summor för att få en villa målad. Därför är svarta mögel- och algfläckar på den nymålade fasaden ingenting man som husägare önskar sig.

måla rätt

Mer mögel
Att hitta rätt färg är inte heller helt enkelt. Villaägare som målat sina hus har genom tiderna fått söka kunskap genom att lyssna till grannar, reklam och färghandlare. Det har ändå inte alltid hjälpt. De senaste sju åren har möglet, som tidigare inte var ett problem, fått fäste på allt från slamfärger till akrylatfärger.

En som vet det mesta om fasadfärgernas styrkor och svagheter i Sverige är Stefan Hjort i Göteborg. Han är teknologie doktor och arbetar på IVF (Industriforskning och Utveckling AB) i Mölndal. Han har studerat husfärger i över 20 år. Dessutom utför han sedan år 2002 de vetenskapliga studierna kring Folksams färgtest där 45 av de mest sålda utomhusfärgerna ingår.

– De färgsystem som är helt fria från mögelpåväxt har nollor i kolumnerna, säger Stefan Hjort.

Han tar fram rapporten och pekar på färger som Alcro Bestå Täckfärg och Woodex Täcklasyr. De har båda dubbelnollor i de fyra testområdena. Stefan menar att även färger som får ettor kan vara helt okej.

De målade brädorna utsätts för väder och vind på Bohus-Malmön, i Borås, i Stockholm och i Vindeln i Umeå.

Stefan Hjort förklarar att vill husägarna uppnå bäst resultat när de målar sina hus så ska de följa de olika färgvarumärkenas färgsystem: grundolja på ändträt, ett lager grundfärg och två lager toppfärg.

måla rättFukt och värme

Vad är det då som har hänt de senaste sju åren? Ingen vill ha mögelpåväxt på fasaderna, inte husägarna, inte målarna och inte färgfabrikanterna. Har det blivit fel på fasadbrädorna? Har färgerna blivit kraftlösa? Eller vet inte målaren vad han gör?

Stefan Hjorts forskning och analyser pekar inte ut någon av dessa faktorer som orsak till de senaste årens mögelchocker. Mycket tyder på att det handlar om att vädret i Sverige har blivit varmare och fuktigare de senaste sju åren. Och väderdata från SMHI visar att det finns ett samband mellan vädret och mögelpåväxtens utbredning.

Nu anser inte Stefan Hjort att detta fråntar färgindustrin deras ansvar att tillverka fasadfärger som håller måttet i rådande klimat.

– Jag kommer från byggindustrin och ska vi bygga en bro dimensionerar vi den för att hålla för alla påfrestningar. Det har tydligen inte alla färgtillverkare gjort, utan de skyller ifrån sig på att husägarna inte målat under exakt rätt omständigheter eller att de har använt orena penslar...

– Rättssystemet är inte mycket bättre det. Hittar man minsta utväg att döma till förmån för den anklagade färgtillverkaren så gör man det, säger Stefan Hjort, som har varit expertvittne åt flera drabbade husägare.

Mer än en villaägare har stångat sin panna blodig mot färghandlare och färgtillverkare. Det bästa en mögeldrabbad husägare i dagsläget kan räkna med är att få ny färg gratis: jobbet får man dock stå för själv. Däremot har det hänt att husägare vars färg börjat flagna redan inom några år fått både färg och ommålning betald på grund av brister i färgen.

Vattenbaserat är bäst
Färgtesterna har visat att de vattenbaserade färgsystemen är bäst. Stefan Hjort gläds åt att vattenbaserade färger klarade sig mycket bättre än lösningsmedelsbaserade.

– Testerna har visat att de vattenbaserade färgsystemen har minst mögelpåväxt. Det är glädjande, för vattenbaserade färger är bättre för både hus och miljö. Myten att ju giftigare en färg är, desto bättre stämmer inte, konstaterar han.

På tal om myter
I villakvarteren talas det ofta om att norrmän, danskar och finländare kan köpa bättre (= giftigare) färger i sina länder och att de slipper möglet. Men det stämmer inte, enligt Stefan Hjort. Även våra grannar brottas med möglet på fasadbrädorna.

Tester visar att det är fullt möjligt att producera fasadfärger som står emot det nya fuktigare klimatet i Sverige. Alla färger drabbas inte av mögelpåväxt. Att vissa färger drabbas tror Stefan Hjort beror på flera faktorer.

Det kan bero på bristande tålamod: när färgtillverkaren har utvecklat en ny färg testar man den inte i ett år utan släpper ut den på marknaden med en gång.

Det kan även bero på ren snålhet. Fungiciderna som blandas i färgerna för att hålla möglet borta är dyrt och här kanske fabrikören tycker sig kunna spara några kronor per liter. Exakt varför vissa färger levererar bra resultat och andra inte går inte att säga, men som husägare kan man välja de effektiva färgerna.

– Ska du måla ditt hus för första gången eller måla om det ska du läsa vår rapport och se vilka färger som fungerar bäst i ditt område, säger Stefan Hjort.

Tillbaka

Sök på webbsidan

© 2013 All rights reserved.

Skapa en hemsida gratis Webnode