Anpassat eget boende
03.02.2013 22:51Att bli äldre medför minskad rörlighet och sämre syn och hörsel. Men att bli äldre behöver inte betyda flytt från hemmet. Äldre villaägare kan få bidrag av kommunen för att göra om i bostaden så att det är möjligt att bo kvar.
Allt fler äldre väljer att bo kvar i eget boende högt upp i åldrarna. En anledning är att hälsoläget har blivit bättre men det är också en konsekvens av en medveten politik från samhällets sida för att minska institutionsboende.
Stigande ålder innebär nedsatt rörlighet, syn, hörsel och kognitiv förmåga. Riktigt hög ålder innebär ofta flera funktionsnedsättningar samtidigt. För att det ska vara möjligt att bo kvar behöver boendet kanske anpassas.
Alla med funktionsnedsättningar, gamla som unga, kan ansöka om bostadsanpassningsbidrag hos kommunen. Kommunen betalar för att göra om i hemmet för att underlätta framkomligheten och göra vardagen enklare. Det kan handla om att ta bort trösklar, specialutrusta köket eller att sätta in bredare dörrar så att en rullstol eller rullator kommer fram. Utomhus kan man få bidrag till räcken, ledstänger och ramper eller för att göra gångvägar planare och hårdare.
Bostadsanpassningsbidraget är inte inkomstprövat utan alla som bor i ett permanentboende kan söka bidraget. Om du däremot bygger nytt eller köper eller byter bostad får du bidrag till bostadsanpassning bara om det finns särskilda skäl.
Man ansöker om bostadsanpassningsbidrag hos hemkommunen. Det är de som beslutar och betalar men det är Boverket som har tillsyn över kommunernas hantering av bostadsanpassningsbidraget.
Förutom större anpassningar av villan finns det en mängd tekniska lösningar som underlättar vardagen för äldre. IT-tekniken kan påminna när en köksplatta är på eller när ett fönster är öppet. Det finns en mängd hjälpmedel som går att få förskrivna genom hälso- och sjukvården men det finns även många som säljs i handeln. Det kan vara fönsterbeslag med lång hävarm eller lättöppnade lådsystem i köket.
Vad är ett bostadsanpassningsbidrag?
En enskild person som äger ett bostadshus kan få bostadsanpassningsbidrag för att anpassa detta för egen eller en hushållsmedlems räkning. Bidraget ska täcka en skälig kostnad för åtgärderna.
Hur ansöker man om anpassning av sin bostad?
Ring kommunens växel och be att få tala med en biståndshandläggare. En behovsbedömning görs genom att en arbetsterapeut, läkare, distriktssköterska eller annan sakkunnig skriver ett intyg. För enklare åtgärder krävs dock oftast inte något intyg.
Vanliga åtgärder
- bredda dörrar
- ta bort trösklar
- ändra badrum
- anpassa kök
- utvändig ramp och lyftanordning
Artikeln är hämtad ur tidningen Villaägaren nr 5-2007.
Text: Helena Stenman
———
Tillbaka